Διεθνές συμπόσιο προς τιμήν του Καθηγητή Γ. Βώκου: "ΣΠΙΝΟΖΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ"

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 

Το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου ΠανεπιστημίουΘεσσαλονίκης σας προσκαλεί στο Διεθνές Συμπόσιο με θέμα:

Σπινόζα και Σύγχρονη Πολιτική Φιλοσοφία

Κύριοι ομιλητές του συμποσίου θα είναι οι:

·     EtienneBalibar, Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Paris X

·     PierreFrancois Moreau, Καθηγητής Φιλοσοφίας στην ENS de Lyon

·     KiarinaKordela, Καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Macalester College

·     ΓεράσιμοςΒώκος, Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Η ημερίδα οργανώνεται προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή Γεράσιμου Βώκου Οι εργασίες του συμποσίου θα λάβουν χώρα στη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη 20 Ιουνίου 2017, στην Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ, κτήριο Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση θα καλυφθεί με ταυτόχρονη διερμηνεία.

Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Ευχαριστούμε θερμάτους χορηγούς και υποστηρικτές της εκδήλωσης:

Οργανισμό ΜεγάρουΜουσικής Θεσσαλονίκης, Επιτροπή Ερευνών ΑΠΘ, Εκδόσεις Σιδέρη, Γαλλικό ΙνστιτούτοΘεσσαλονίκης, Χαρτί και Kαλαμάρι

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗΟ Σπινόζα θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς στοχαστές της νεωτερικότητας στο πεδίο της φιλοσοφίας και του πολιτικούστοχασμού. Ωστόσο,  ο περιορισμός τηςσυζήτησης σε μια στενά ιστορική αξιολόγηση της συνεισφοράς του θα ισοδυναμούσεμε απώλεια μιας σημαντικής πηγής έμπνευσης για  να επαναστοχαστούμε τα  σύγχρονα ηθικά και πολιτικά ζητήματα. Αν καιαρκετοί σύγχρονοι μελετητές του Σπινόζα έχουν εφαρμόσει τις μεθόδους και τιςιδέες του για να φωτίσουν σημερινά προβλήματα, αυτή η συζήτηση αξίζει να τύχει μεγαλύτερηςπροσοχής και περαιτέρω ανάπτυξης. 

Το Διεθνές Συμπόσιο, το οποίο διοργανώνεται  προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή ΓεράσιμουΒώκου, φιλοδοξεί να αποτελέσει όχημα για έναν  τέτοιο διάλογο. Επιχειρεί να ενθαρρύνει τηνστοχαστική επαναξιολόγηση των σπινοζικών ιδεών και τη συσχέτισή τους με τη σύγχρονηδιερεύνηση του ηθικού και του πολιτικού. Στοχεύει, επίσης, να εξετάσει εκ νέουτο ρόλο της φιλοσοφίας και των ανθρωπιστικών επιστημών στο (δυτικό αλλά και τοπαγκόσμιο) πανεπιστήμιο σήμερα, αλλά και να συζητήσει το παρελθόν, παρόν καιμέλλον της κριτικής σκέψης και παιδείας στην Ελλάδα της Κρίσης.

 

Web:https://spinozaauth.wordpress.com